HTML

Tőről metszett kettős mérce

Világszerte, de a magyar közéletben különösen jellemző a kettős mérce, ami elsősorban az eufemisztikusan "balliberális" médiaként aposztrofált nyomasztó túlsúlyú lakájmédiának köszönhető. A blog célja elsősorban a hazai nyilvánosság által alkalmazott kettős mérce könyörtelen leleplezése.

Friss topikok

Linkblog

Hogyan manipulál mindannyiunkat a cselédmédia?! VI.

2011.07.30. 10:11 proeskontra

A Mandinert ("polgári underground") megalakulása óta egy irritáló, dölyfös, felsőbbrendűségi tudattól vezérelt rettenetes önteltség, lenézés, kioktatás jellemezte a polgári oldal irányában is. Azonban a kormányváltás óta, de különösen az utóbbi hetekben, hónapokban egyértelművé vált, hogy a Mandiner végérvényesen hátat fordított a polgári oldalnak és vitathatatlanul a harcos ellenzéki médiumok népes táborát kívánja szaporítani a jövőben. Ennek lehet egyrészről oka a Mandiner-szerzőkbben meglévő zsigeri frusztráltság, hogy habár ők magukat tökéletesnek és tévedhetetlennek képzelik, nekik mégis csak a pálya széléről, a kispadról való óbégatás jutott. Másrészt nyilvánvaló, hogy az Index szerkesztőségi elveinek kényszerülnek folyamatosan megfelelni, mely szerkesztőségi elv tömör és egyszerű: "Orbánt és a Fideszt minden lehetséges módon le kell járatni, el kell lehetetleníteni". Aki pedig ezt a roppant egyszerű elvet nem képes felfogni, vagy nem hajlandó beadni a derekát, az ne számítson arra, hogy az Index címlapjára kerül ajánlásra. (Persze az Indexnek is van annyi esze, hogy néha napján betegyen egy-két díszjobboldali blogot is.)

De térjünk rá, hogy hol is itt a manipuláció! Hiszen bármelyik médiumnak joga van irányt váltani. A balliberális oldal a Debreczeni József, Hont András, Dávid Ibolya vagy inkább a komplett egykori MDF esetében már kitűnően alkalmazott és csúcsra járatott technikát alkalmazza a Mandiner esetében is. Véres kardként mutatják körbe, hogy lám-lám az értékek mentén politizáló és gondolkodó bezzegjobboldaliak, mérsékelt européer értékkonzervatívok milyen élesen elhatárolódnak a csúnya gonosz fasiszta fideszes tempótól. Persze a balliberális oldal óriási médiafölényét kihasználva akár hosszú évekig is képes elhitetni az emberekkel, hogy bizony a rendes jobbosok ugyanúgy utálják a Fideszt, mint mi balosok. De aztán a végén mindig kibújik a szög a zsákból és csak lelepleződik a régi bolsevik trükk: mert a Népszabadság, Népszava, 168 óra vagy a Hírszerző publicistáját, Gyurcsány Ferenc krónikását, illetve Szilvásy György mellett a vádlottak padján csücsölőket már nem lehet többé jó konzervatívnak beállítani. Kérdés, hogy a Mandiner vissza tudja-e még rántani a gyeplőt a fent vázolt ösvény bejárása előtt, de talán az igazi kérdés az, hogy akarja-e egyáltalán.

30 komment

Címkék: média index politika sajtó fidesz csalás manipuláció kettős mérce baloldali mandiner lakájmédia cselédmédia kormányellenes

A bejegyzés trackback címe:

https://kettos-merce.blog.hu/api/trackback/id/tr773111240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.09.05. 09:14:33

"Hogyan manipulál mindannyiunkat a cselédmédia?!"

Ahogy jelen poszt is. Próbálja elhitetni az olvasóval, hogy vannak oldalak. Jobb, bal, libsi, konzi, népi, nemzeti, internemzeti, ...

Úgy általában lehet. Konkrétan Magyarországon nem. Honnan tudom? Innen:

www.kibulizottorszag.net/tartalom.html

Kissé hosszú írás, de megéri elolvasni.

Zb74 2011.09.27. 12:19:08

Szórakoztató írás. Címe szerint a cselédmédia ellen szól, közben pedig lényegében amiatt ostorozza a Mandinert, hogy nem hajlandó cselédmédiumként viselkedni. Vagyis: merészel önálló álláspontot kialakítani egy sor kérdésben, akkor is, ha az nem egyezik a kormányéval, illetve a kormánypártokéval.

cönde 2012.01.11. 12:50:50

Első komentem itt, és amúgy is: barom. Ne írj, inkább hímezz, fess, vagy kis sámlit csinálj.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2012.01.11. 19:46:09

@cönde: Köszönöm értékes hozzászólásodat.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2012.01.11. 19:46:43

@Zb74: Pontosan így dicsérték anno a jó MDF-et is a balosok, kilóg a lóláb vagy inkább az egész ló...

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2012.01.11. 19:55:23

@rdos: Vannak, sokkal jobban mint bárhol máshol.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2012.01.11. 20:30:45

@Zb74: Úgy látom, komoly szövegértési nehézségeid vannak. Nem azzal van a problémám, hogy nem kormánypárti, hanem azzal, hogy kormánypártinak hazudják, pedig gyakorlatilag semmivel nem ért egyet abból, amit a kormány párt mond vagy tesz. Ilyen egyszerű.

Kosinva 2012.02.04. 20:11:45

A Mandiner pont, hogy echte jobboldali és nem harcos baloldali, mint amerre tart a Fidesz.
Emellett a Mandiner és a Heti Válasz szerkesztőségének jó része nem felejtette el, hogy van a jobboldalnak egy történelmi hagyományos útja (aminek például olyan nagyjai vannak, mint Széchenyi István, Deák Ferenc vagy épp Bethlen István), amit akár nevezhettünk mérsékelt (helyenként liberális) jobboldaliságnak is. Ez a mérsékelt jobboldaliság a jobboldal egyetlen egy olyan járható útja, amellyel a jobboldal tartósan erős lehet. A mostani erősen baloldali retorikával és sokszor tettekkel a Fidesz, csak elsorvasztja és kiüresíti a jobboldal szellemiséget, aminek annyian szentelték életüket a történelem folyamán.
Amúgy pedig a szakmai vagy épp építő kritikát és észrevételt nem támadásként kellene felfogni, hanem elemezni és tanulni belőle.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2012.02.05. 13:37:09

@Kosinva: Marhaság. Magam is ha muszáj valamilyen kategóriát találnom magamra, akkor jobboldali liberálisnak, nemzeti szabadelvűnek gondolom magamat, de a legkevésbé sem tudok a Mandiner és a Heti Válasz Stumpf-féle irányvonalával, ellenben a Fideszével szinte teljes mértékben. A Mandiner esetében a legkevésbé sem lehet fellelni a jóindulatú és építő jellegű kritikát, még nyomokban sem. Ellenséges, támadó és az ellenzék malmára hajtja a vizet. A józan és korrekt kritikát én is szívesen látom.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2012.02.07. 16:11:42

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi
[link]
Kitiltás miatt törölve lett a hozzászólása. Örökre ki van tiltva.

Ezt épp most kaptam, az indekszen. Ez miatt:
www.youtube.com/watch?v=l4fIrXbLf6c&feature=related

:)

Jameson14 · http://moneymakingonthenet.blogspot.com 2012.02.11. 23:10:52

Internetes pénzkeresés nem MLM-es és nem kattingatós módszerrel , valódi munka valódi pénz : moneymakingonthenet.blogspot.com/

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.04.03. 10:15:11

@proeskontra: szerintem ez a helyzet csak annál nem világosabb a napnál is, aki a fidesz seggébe dugja a fejét. A mandiner alapvetően jobboldali, a fidesz szavaival és céljaival nagy komplementer halmazzal rendelkezett. Aztán a fidesz kormányra került, és azóta köszönőviszonyban sincs amit mondanak azzal, amit tesznek, plusz brutális mértékben baloldalra tolódott az egész párt az államosítgatásokkal, bankellenességgel, vállalkozószívatással, ezt meg nem veszi be a mandinerék gyomra, meg még olyan embereknek se akik nem csak m1/mr1-et néznek/hallgatnak, vagy nem vallásos felekezetként hisznek a fideszben.

Egy valamit érts meg: egyetlen dolog miatt kapott a fidesz 2/3-ot, ez pedig az, hogy véget érjen az MSZP-s ámokfutás. Én magam is úgy mentem rájuk szavazni 2010-ben, hogy "na most remélem ezután egyből nyilvánossá teszik a közbeszerzések ügyeit, befejezik a korrupciót, normális közigazgatást csinálnak", ezután pedig tökéletesen ugyanonnan folytatták a hazudozást és a lopást mint a szocik, csak sokkal pofátlanabbul és iszonyatos arroganciával. A fideszesek mindig azzal jönnek, hogy "bezzeg a gyurcsány, bezzeg a bajnai, bezzeg az xy", de könyörgöm, nehogymár megtehesse ugyanazokat a surmóságokat az a fidesz, akik épp azért kaptak abszolút többséget, hogy ennek véget vessenek!

Arról beszéljünk inkább, hogy a nyilvánvaló és >>BIZONYÍTOTT<< surmóságok, hazudozások, csúsztatások miért nem jutnak el az átlagemberhez, vagy miért úgy mutatják be a tévében, mosolyogva, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne? Miért hallgatnak a megszorításokról?

Tehát most akkor végülis melyik oldal van manipulálva?

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2012.04.03. 10:21:17

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: Köszönöm, hogy felvilágosítottál. Igazad van mindenben, ahogy a tévedhetetlen és tökéletes Mandinernek is.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.04.03. 10:38:52

@proeskontra: nyugodtan, sőt, kérem is, hogy cáfolj meg! Kicsit unom, hogy fideszes oldalról bármi konkrétumot felvetek, vérmérséklettől függően ezt, vagy "ez a komcsik hibája", "te is egy büdös komcsi vagy" választ kapom, a kérdésre konkrétan soha, valahogy úgy, ahogy a fideszes megmondóemberek se válaszolnak konkrétan a kérdésre.

Mellesleg ma Magyarországon pont a Fidesz kommunikálja a "tévedhetetlen és tökéletes" szerepet, elég csak Schmitt esetére gondolni. Egy piszlicsáré ügyet a legvégsőkig kihúznak, nehogy már ki kelljen állni a nép elé, hogy "bocs, ezt elnéztük, de helyrehozzuk".

Ebben az írásban én pont azt látom, mintha megfogtad volna a vádakat ami a fideszt érik, és megpróbálnád pont azokra rásulykolni, akik mondják.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.04.03. 10:41:13

Baaaaazeg csak most nézem. Ennek a blognak most halál komolyan kettős mérce a címe? Amelyik arról ír hatrészes cikket hogy a nem kormánypárti médiát manipulálják? :DD

Hagyjuk, haver. Remélem boldog leszel a fideszeddel, még ha ki is törlik veled a seggüket.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2012.04.09. 10:40:53

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: Ezt megdumáltuk! Nyugtass meg, hogy Te is a kétharmadra szavaztál 2010-ben. Ugye, gondoltam. :)

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.04.09. 18:09:27

@proeskontra: megnyugtatlak. Csak én pont a korrupció felszámolását és a közbeszerzések átláthatóságát vártam, aztán ugye most pont ebből nem lesz semmi.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2012.04.16. 17:49:49

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: Én meg el is hiszem...valóban ma is minden nap bilincsben viszik el a fideszes vezetőket és alakul a börtönfrakció. Valóban a képviselői juttatások átláthatatlanságát sem szüntetik. Úgyhogy teljese megértelek!

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2012.04.24. 10:37:16

Így manipulál:
vilagokarca.blog.hu/2012/04/18/_oriasi_a_varakozas

Igaz, egyre többen szólnak hogy rossz felé mennek a dolgok, de nem azért mert "balliberális oldal óriási médiafölénye", hanem mert a tökünk tele van a hazug és számonkérhetetlen kormányzásból. Ez nem oldal kérdése, hanem józan belátás.

dzsaszper 2012.07.17. 09:17:51

Várom a hogyan manipulál a cselédmédia? szériában a kettős mérce blogról szóló posztot :D Ha van egy minimális öniróniátok, akkor alaposan beolvastok magatoknak.

Ha mások motivációit ilyen jól meg tudjátok mondani kívülről, akkor elég csak kettőt hátralépnetek és kívülről olvasni a saját blogotokat...

gastro, missing in action 2012.07.23. 20:25:57

Az oriasi baloldali mediafolenyen nagyot rohogtem! Ember 2012-t irunk (vagy 1984-et....), a baloldalnak van egy mindjart megfojtott Klubradioja, egy (igaz egyre inkabb felertekelodo Atv-je, Nepszabadsaga es kesz.. Mirol beszelsz te balos mediafolenyrol? Az index.hu-nak ki is a tulajdonosa? Naugye...
Vagy ez az iras direkt provokacio?!

gastro, missing in action 2012.07.23. 20:29:30

Irjal inkabb a Kozgeprol es a ceg mogott allo oligarchak mediabefolyasarol, abban a temaban van is mit...

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2012.08.30. 10:45:26

@gastro, missing in action: Ember, a jobboldalnak kizárólag a törzsközönséget megszólítani képes médiája van, a baloldalé az összes többi. Ez van. Sajnos. A nagy büdös diktatúrában. Az Index tulajdonosát inkább nem minősítem, viszont az újságírói mind komcsik. Személyesen is ismerem többüket.

Kallisztó 2013.06.07. 10:49:27

Azért nem ártott volna utánanézni az Index tulajdonsi szerkezetének, mielőtt okoskodásba kezdtek a szerkesztőségi elveikről.

hot-spot (törölt) 2013.06.14. 12:58:56

Valaki lekopizta a kettős mércét.Beütöm a keresőbe hogy kettős mérce és kijött valami Obamáról.

BaliTibi 2014.03.02. 14:02:41

Világszerte, de a magyar közéletben különösen jellemző a kettős mérce, ami elsősorban az eufemisztikusan "jobboldali" médiaként aposztrofált nyomasztó túlsúlyú lakájmédiának köszönhető. Szánalmas egy szar ez a blog.
süti beállítások módosítása